جستجو کردن
جستجو کردن
جستجو کردن

نکات مهم قبل از خرید چیلر

نکات مهم قبل از خرید چیلر

امروزه همه میدانند که چیلر یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین سیستم‌های تهویه مطبوع است؛ هر روز شرکت‌های جدیدی وارد بازار تولید این محصول می‌شوند ولی نکته اینجاست که ما قبل از خرید چیلر باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ در این بخش سعی داریم نکات را به زبان ساده برای شما توضیح دهیم تا در نهایت قبل از خرید بتواند برای شما مفید باشد.

ما به صورت مفصل درباره نحوه عملکرد چیلر صحبت کرده‌ایم ولی سول اصلی اینجاست که تفاوت چیلرها در چیست؟ ما در بخش‌های مختلف اشاره کردیم که انواع مختلفی چیلر داریم، از جذبی و تراکمی گرفته تا آب خنک و هوا خنک، ولی همه این دستگاه‌ها وظیفه تولید سرمایش در سیستم تهویه مطبوع را دارند؛ پس تفاوت چیلرها در چیست؟

انتخاب و خرید چیلر

همانطور که اشاره کردیم همه چیلرها وظیفه تولید سرمایش را دارند و تفاوت بین انواع چیلر در نحوه ایجاد سرمایش است و فرآیند است، که مشخص میکند چرا این همه نوع مختلف چیلر تولید شده است.

قبل از اینکه به بررسی نکات مهم قبل از خرید چیلر بپردازیم بهتر است در نگاهی کوتاه با انواع چیلر آشنا شوید.

انواع چیلر

چیلرهای جذبی از ژنراتورهای گرمایی استفاده میکنند که این انرژی از سوخت‌های فسیلی بدست می‌آید ولی در  چیلرهای تراکمی از کمپرسور استفاده می‌شود که انرژی کمپرسور هم از انرژی الکتریکی کار می‌کند و اینجاست که فرق و تفاوت چیلرها آغاز می‌شود.

برای اینکه انتخاب درستی داشته باشید حتما به نکات زیر قبل از خرید چیلر دقت کنید.

1- چیلر تراکمی یا چیلر جذبی؟

برای اینکه پاسخ این سوال را بدست بیاوریم باید به صورت فنی و علمی به ماجرا بنگریم، در ابتدا شما باید به یک سوال پاسخ دهید که چیلر چه کاربردی خواهد داشت و سوال دوم هم این است زیرساخت‌ها به چه شکلی هستند؟ آیا انرژی گرمایشی در دسترس است یا انرژی الکتریکی؟

(پیش‌تر اشاره کردیم که چیلرهای تراکمی از انرژی الکتریسیته استفاده میکنند و چیلرهای جذبی از انرژی گرمایشی)

امروزه اکثر افراد بین چیلر تراکمی و جذبی، چیلر تراکمی را انتخاب میکنند ولی شاید بپرسید چرا؟

  • چیلر تراکمی قیمت کمتری نسبت به چیلر جذبی دارد.
  • دسترسی ساده به انرژی الکتریسیته
  • فضای کمتری را اشغال میکند.
  • راندمان و بازدهی بیشتری نسبت به چیلر جذبی دارد.

مطمئنا دلایل بالا میتواند برای هر سازنده‌ای قانع کننده باشد تا بین چیلر جذبی و تراکمی؛ تراکمی را انتخاب کند؛ ولی سوال بعدی اینست که معمولا در چه پروژه‌هایی از چیلر جذبی استفاده میشود؟

استفاده از چیلرهای جذبی:

  • در پروژه‌هایی که دسترسی به انرژی الکتریسیته یا برق سه فاز نداریم.
  • در پروژه‌هایی که انرژی گرمایی در حال هدر رفتن است.

در بعضی از پروژه‌ها که از توربین استفاده میشود انرژی گرمایی در اصل هدر میرود و در این شرایط شما میتوانید با استفاده از چیلر جذبی برای سرمایش از این انرژی گرمایشی که تلف میشود برای چیلر جذبی استفاده کنید.

2- کدام چیلر تراکمی بهتر است؟

آب خنک یا هوا خنک؟

ما در مقاله تفاوت چیلر اسکرال و اسکرو سعی کردیم علاوه بر بیان تفاوت‌های این دو نوع کندانسور به بررسی جنبه‌های مختلف استفاده از چیلر بپردازیم که در همین مقاله اشاره کردیم که امروزه چیلرهای تراکمی اسکرال و اسکرو طرفداران بیشتری دارد که البته بی دلیل نیست و دلایل آن‌ها را با شما در میان خواهیم گذاشت.

دلایل محبوبیت چیلرهای اسکرال و اسکرو:

  • بازدهی و راندمان بیشتری نسبت به چیلرهای دیگر دارند.
  • کم صدا تر هستند و آلودگی صوتی ایجاد نمیکنند.
  • استهلاک کمتری دارند و هزینه نگهداری بالایی ندارند.

ما در بخش چیلر سایت هورسان کاملا توضیح دادیم که واقعا انتخاب چیلر یک موضوع بسیار فنی و مهندسی است و نمیتوان خیلی ساده و صریح به سوال اینکه از کدام چیلر تراکمی بهتر است، پاسخ دهیم.

ولی توضیح داده بودیم که در جیلرهای هوایی یا هوا خنک، کنوانسور برای تبدیل مبرد از حالت گازی به حالت مایع از هوای محیط استفاده میکند که اشاره کردیم که در هوای مرطوب قابلیت استفاده از این دستگاه نیست یا در مناطقی که نوسانات آب و هوایی زیاد است ممکن است راندمان چیلر تراکمی هوا خنک کم‌تر شود.

اما در چیلرهای آب خنک داستان متفاوت است و برای تبدیل مایع مبرد از حالت گاز به مایع از آب استفاده میشود ولی اگر قصد استفاده از این چیلر را داشته باشیم باید ببینیم که آیا در این منطقه کمبود آب وجود دارد یا نه؟

با توجه به فقر منابع آبی که امروزه وجود دارد ما در تهویه هورسان پیشنهاد میدهیم که سعی کنید از چیلرهای هوا خنک استفاده کنید.

البته ما در تهویه هورسان مقاله‌ای درباره تفاوت چیلر هوا خنک و آب خنک نوشته‌ایم که در صورت علاقه میتوانید آن را مطالعه بفرمایید.

3- چگونه ظرفیت مناسب برای چیلر را انتخاب کنیم؟

یکی از نکات بسیار مهم که باید قبل از خرید چیلر به آن دقت کنیم اینست که ظرفیت مورد نیاز شما در هر پروژه‌ای چه میزان است؟ محاسبه ظرفیت چیلر یکی از موارد بسیار مهم در انتخاب و خرید چیلر است چرا که باید یک فرد متخصص آن را به صورت دقیق و اصولی محاسبه کند تا اشتباهی رخ ندهد. ما در تهویه هورسان مطمئنا مقاله‌ای مفصل درباره نحوه محاسبه ظرفیت چیلر برای شما عزیزان منتشر خواهیم کرد.

به تصویر زیر با دقت نگاه کنید، محدوده ظرفیت چیلر بر اساس انواع مختلف کمپرسور آورده شده است.

محدوده ظرفیت چیلر بر اساس انواع مختلف کمپرسور

البته در نظر داشته باشید نمودار فوق یک نمودار کلی است و  فارغ از برند برای چیلرها می‌باشد و برای برندهای گوناگون می‌تواند متفاوت باشد. همانطور که مشاهده می‌کنید، اگر به یک چیلر با بیش از 700 تن تبرید نیاز دارید، چیلر گریز از مرکز یا چیلر سانتریفیوژ تنها گزینه شماست؛ بنابراین، اجازه دهید روند انتخاب را محدود کنیم.

برای این کار فرمول‌های ریاضی وجود دارد که میتوانید با استفاده از آن‌ها ظرفیت را محاسبه کنید ولی انتخاب ظرفیت چیلر به موارد دیگری مانند کاربرد آن، مساحت مورد نظر، شرایط آب و هوایی و موارد دیگری بستگی دارد پس سعی کنید حتما از افراد متخصص مشورت بگیرد.

ما در مقاله‌ای به صورت مفصل درباره تن تبرید صحبت کردیم؛ اگر علاقه داشتید حتما آن را مطالعه بفرمایید.

4- عوامل تاثیرگذار در قیمت چیلر

چیلرهای جذبی معمولا در پروژه‌های استفاده میشوند که نیاز به ظرفیت‌های بالا دارند (معمولا بیش از 400 تن تبرید) و مطمئنا قیمت بالاتری نسبت به چیلرهای تراکمی که برای پروژه‌های کوچک‌تر استفاده میشوند دارند. در این مقاله هم تمرکز ما بیشتر بر روی چیلرهای تراکمی است که بیشتر استفاده دارند.

چیلر مدولار تیکا

1- چیلرهای تراکمی یا آب خنک هستند یا هوا خنک که توضیح دادیم که انتخاب بین این دو دستگاه چیلر کار بسیار دشواری است چونکه به عواملی زیادی بستگی دارد ولی اگر بخواهیم قیمت جیلرهای هوا خنک و آب خنک را با هم مقایسه کنیم میتوانیم بگوییم به دلیل اینکه در چیلرهای هوا خنک از لوله‌های مسی زیادی استفاده میشود طبیعتا قیمت بیشتری به چیلرهای آب خنک دارند؛ البته این نکته را در نظر داشته باشید که اگر برای پروژه خود از چیلر آب خنک استفاده کنید باید هزینه برج خنک کننده که در دفع گرمای مبرد و تبدیل آن از حالت گاز به مایع دارد را محاسبه کنید.

2- قطعات برقی که در چیلر استفاده میشود رابطه مستقیمی با قیمت چیلر دارد و از همین رو باید بدانید که چه برند قطعات برقی برای یک دستگاه چیلر استفاده شده است؛ بهترین برندهای قططعات برقی مورد استفاده در چیلرها زیمنس، ال اس و اشنایدر است.

3- شیر انبساط مورد استفاده در پروژه‌ها دو مدل است، ترموستاتی و الکترونیکی، اینکه در دستگاه از کدامیک استفاده شده میتواند در قیمت چیلر تاثیرگذار باشد. البته فراموش نکنید شیر انبساطی الکترونیکی بهتر است و عمر مفید بیشتری دارد.

بهترین برند شیر انبساطی الکترونیکی موجود در بازار: جی ام سی GMC، دانفوس Danfoos

بهترین برند شیر انبساطی ترموستاتیکی موجود در بازار: CAREL و دانفوس

4- در گذشته از کنترلرهای آنالوگ و رله کنتاکرتور استفاده میشد ولی امروز در دستگاه‎‌های چیلر از کنترلر PLC استفاده میشود، مدل و برندی PLC هم بر روی قیمت چیلر تاثیرگذار است؛ یکی از بهترین برندهای کنترلر PLC کارل ایتالیایی است.

لوگو برند دانفوس

بهترین برندهای کنترلر PLC در دستگاه‌های چیلر دانفوس، الیول و کارل هستند.

5- نوع و برند کمپرسور هم در راندمان دستگاه تاثیرگذار استف هم بر روی قیمت چیلر؛ بهترین برندهای کمپرسور در بازار کوپلند و دانفوس هستند.

4 نکته طلایی قبل از خرید چیلر

در این مقاله سعی کردیم تا تمام نکاتی که نیاز است قبل از خرید چیلر باید به  آن توجه کنیم را بررسی کنیم تا شما در نهایت چیلر متناسب با شرایط خود را خریداری کنید ولی در ادامه قرار است 4 نکته نهایی و بسیار مهم را با هم بررسی کنیم پس همچنان همراه ما در مجله هورسان باشید.

نکته اول: چه تعدادی چیلر بخریم؟!

شاید این سوال کمی شما را گیج کرده باشد! امروزه مهندسین در بعضی از پروژه‌ها به جای استفاده از یک دستگاه چیلر از چندین چیلر مدولار استفاده میکنند تا به ظرفیت مورد نیاز برسند. به طور مثال فرض کنید یک مهندس برای یک ساختمان به جای استفاده از چیلری با ظرفیت 100 تن تبرید از دو چیلر با ظرفیت 50 تن تبرید استفاده میکند.

مطمئنا باز هم سوال در ذهن شما شکل میگیرد که چرا باید اینکار را کرد؟!

انجام این کار مزایا و معایبی دارد که بسته به شرایط و نیازهای هر پروژه متفاوت است و متخصص با توجه به شرایط تصمیم گیری می‌کند.

مزایای استفاده از چند چیلر به جای یک چیلر:

  1. افزایش طول عمر دستگاه‌ها
  2. کنترل بهتر ظرفیت سیستم‌ها
  3. افزایش ضریب اطمینان
  4. کاهش مصرف انرژی

معایب استفاده از چندین چیلر:

  1. پرداخت هزینه اولیه بیشتر
  2. نیاز به فضای بیشتر

نکته دوم: خدمات پس از فروش

معمولا دستگاه چیلر از قطعات مختلفی تشکیل شده است و شما باید به خدمات پس از فروش شرکتی که از آن خرید میکنید دقت کنید چرا که اگر در صورت خرابی قطعات آن به هر دلیلی موجود نباشد شما با مشکل روبرو خواهید شد.

به طور مثال حتما هتگاه خرید چیلر به ضمانت و گارانتی کمپرسور چیلر دقت کنید، مدت زمان گارانتی هم جزو فاکتورهای مهم محسوب میشود؛ در نهایت هم با یک متخصص خبره در حوزه تهویه مطبوع مشورت کنید تا بهترین برندهای قطعات چیلر را به شما معرفی کند زیرا که جنس و کیفیت این قطعات با عمر مفید دستگاه رابطه مستقیم دارند.

قطعات استفاده شده در چیلر:

  • اواپراتور
  • کندانسور
  • کمپرسور
  • شیر انبساط
  • کنترلرهای PLC

نکته سوم: کارایی یا راندمان در بار کامل 100 درصد مقایسه کنید

چیلرهای سانتریفیوژ عمدتا در full-load بازده بهتری نسبت به چیلرهای اسکرو دارند. اما شما باید به کاربری پروژه خود نگاه کنید و ببینید آیا چیلر شما قرار است همیشه در حالت Full-load باشد؟ 

به طور متوسط، راندمان بار کامل یک چیلر گریز از مرکز یا سانتریفیوژ با آب خنک کننده حدود 0.56 کیلووات بر تن یا کمتر است. در همین حال، راندمان بار کامل یک چیلر اسکرو آب خنک به طور متوسط ​​حدود 0.64 کیلووات بر تن یا کمتر است.

به عبارت دیگر، چیلر سانترفیوژ در بار 100 درصد، حدود 15 درصد کارایی بیشتری نسبت به چیلر اسکرو  دارد.

بنابراین، اگر انتظار دارید که چیلر را در اکثر مواقع با بار 100 درصد کار کند، چیلرهای گریز از مرکز به چیلرهای اسکرو ترجیح داده می شوند. به عنوان مثال، ساختمان‌های اداری بار ثابتی دارند، زیرا افراد تقریباً همزمان به سر کار می‌روند و از محل کار بازمی‌گردند و همگی زمان مشابه مصرف از چیلر دارند. 

برعکس، اگر انتظار دارید که چیلر را در بارهای مختلف در طول روز استفاده کنید، چیلرهای اسکرو ممکن است بهتر از چیلرهای گریز از مرکز باشند. برای مثال  ساختمان های مسکونی که همه واحدها همزمان مصرف نمی کنند (به دلیل تفاوت دمای آسایش افراد مختلف و یا نبودن در خانه) ممکن است بعضی واحدها زمان‌های متفاوتی از چیلر استفاده کنند که معمولا چیلر در حالت full-load  قرار نمی‌گیرد و یا به عنوان مثالی دیگر، هتل‌ها، دارای بارهای متغییر  هستند زیرا مهمانان هتل به طور تصادفی وارد و خارج می شوند.

نکته چهارم: عملکرد چیلر را در Part Load یا بار غیر 100 درصد بررسی کنید

زمانی این احتمال وجود دارد که چیلر نیاز داشته باشد تا با بار کمتر از 60 درصد کار کند، بهتر است به چیلر اسکرو فکر کنید. 

همانطور که قبلا ذکر شد، راندمان چیلرهای گریز از مرکز به طور تصاعدی به زیر 60 درصد کاهش می‌یابد. علاوه بر این، چیلرهای گریز از مرکز ممکن است در زیر 50 درصد شروع به بازگشت جریان کنند.

بنابراین، حتی اگر چیلرهای گریز از مرکز راندمان بالاتری دارند، چیلرهای اسکرو ممکن است در کاربردهای خاص انتخاب عاقلانه‌تری باشند.

به عنوان مثال، در ماه های خاص، برخی از هتل ها ممکن است ضریب اشغال کمتر از 50٪ داشته باشند. در نتیجه، در جایی که چیلرهای گریز از مرکز شروع به مشکل می کنند، تقاضای خنک کننده (بار خنک کننده) می تواند به زیر 50٪ کاهش یابد.

چیلر خارجی بخریم یا چیلر ایرانی؟!

نکته‌ای که باید قبل از خرید چیلر بدانیم اینست که چیلر ایرانی بخریم یا چیلر خارجی؟ در این بخش قصد داریم پاسخ این سوال را بدهیم ولی باید قبل از بررسی این موضوع بدانیم که سیستم‌های تهویه از لحاظ تکنولوژی بسیار رشد کرده‌اند و ممکن است بعضی از مدل‌ها که پیچیدگی خاصی دارند موجب شود که تولید کننده داخلی نتواند آن را تولید کند؛ پس جز اینکه از برندهای خارجی استفاده کنیم راهکاری نداریم و امیدواریم در آینده نزدیک با استفاده از پتانسیل‌ها بتوانیم خط تولید این نوع چیلر را هم راه‌اندازی کنیم تا در آینده بتواند با نمونه‌های خارجی رقابت کند.

در مورد چیلرهای جذبی با وجود اینکه شرکت‌های ایرانی هم اقدام به تولید آن کرده‌اند ولی نمره کیفی قابل قبولی به دست نیاورده‌اند از همین رو در این مورد راهی جز انتخاب برندهای خارجی چیلر نداریم.

ما در تهویه هورسان به عنوان یکی از با تجربه‌ترین شرکت‌های فعال در حوزه تهویه مطبوع سعی داریم تا نکات آموزشی و کاربردی را با شما علاقه‌مندان به اشتراک بگذاریم و امیدواریم از مطالعه آن لذت ببرید و لطفا نظرات و تجربیات ارزشمند خود را با ما و دیگر متخصصان این صنعت به اشتراک بگذارید.

5/5 - (5 امتیاز)

عبارت های جستجو شده برای این محتوا:

  • https://tahviehoorsan com/tips-before-buying-chiller/

اشتراک گذاری مقاله:

اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
هنگامه
هنگامه
1 سال قبل

موارد خیلی زیادی تو این مقاله گفته شد ولی خب یکی مثل منی که قصد خرید چیلر مسکونی داره باید این همه اطلاعات داشته باشه واقعا؟