جستجو کردن
جستجو کردن
جستجو کردن

چیلر چیست و معرفی چیلر

خرید چیلر

امروزه برای تأمین سرمایش محیط‌های مختلف نظیر منازل مسکونی، اماکن تجاری، صنعتی یا حتی کارگاهی، تجهیزات سرمایشی بسیار متنوعی در بازار وجود دارد که یکی از معروف‌ترین و مهم‌ترین آن‌ها چیلر است و برای تهویه مطبوع محیط به کار برده می‌شود. این سیستم کاربردی دستگاهی است که گرما را از یک واسط سیال مثل آب گرفته و با انجام فرایند‌هایی در سیکل تبرید جذبی یا تراکمی، آن را سرد می‌کند و سپس این مایع می‌تواند توسط مبدل حرارتی به تجهیزات خنک‌کننده یا فرایند‌های صنعتی دیگر انتقال یابد.

با توجه به اینکه انواع چیلر‌ها از نظر ساختار و سیکل عملکردی بسیار متنوع هستند و مکانیزم بسیار پیچیده‌ای دارند، هنگام خرید این محصولات لازم است به نکاتی توجه داشته باشید تا هم بتوانید یک مدل مناسب را برای محیط مورد نظر خود خریداری نمایید و هم اینکه به دلیل عدم اطلاع در مورد راندمان و کارایی چیلر و انتخاب نادرست، متحمل هزینه‌های اولیه بسیار بالا نشوید، بنابراین اگر قصد خرید انواع چیلر را دارید، برای کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد می‌کنیم تا آخر این مطلب از تهویه هورسان با ما همراه باشید، تا در کنار معرفی کامل این دستگاه، به شما بگوییم برای خرید چیلر به کدام مرکز معتبر مراجعه کنید؟

ویدیو معرفی برند تیکا

وظیفه چیلر چیست؟

چیلر که به آن سیستم سردکن هم گفته می‌شود، در واقع یک دستگاه سرمایشی بوده که وظیفه جذب گرما از یک جریان سیال که معمولاً آب است را به کمک سیکل تبرید (که با توجه به نوع چیلر می‌تواند تراکمی یا جذبی باشد) برعهده دارد. برای تهویه مطبوع هوا یا خنک کردن دستگاه‌های مختلف این مایع مورد استفاده قرار می‌گیرد که این مراحل به صورت سیکل و داخل یک مبدل حرارتی جریان پیدا می‌کند. سپس این جریان به کمک مبدل حرارتی برای مصارف خانگی و صنعتی آب را خنک می‌کند. در واقع دستگاه چیلر وظیفه انتقال گرما از بخشی به بخش دیگر را برعهده دارد. پایین آوردن دمای آب و سرد کردن آن یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین وظایف چیلر است که این کار بستگی به نوع این دستگاه دارد.

چیلر چگونه کار می‌کند؟

دستگاه چیلر مراحل کار خود را با دریافت گرما و تبدیل آن را به سرما شروع می‌کند. در چیلر با کاهش فشار، در دما‌های پایین عملیات تبخیر انجام می‌شود. در واقع اساس کار سیستم‌های سرمایشی چیلر بر پایه عمل تبخیر صورت می‌گیرد. ماده مبرد که معمولاً آب است در داخل بخش اواپراتور، در دمای پایین تبخیر شده و این عمل باعث سرد شدن اطراف اواپراتور دستگاه چیلر می‌شود و این کار آب را خنک نگه می‌دارد. سپس آب خنک شده با استفاده از پمپ یا از طریق لوله کشی به طرف هواساز‌ها و دستگاه‌های توزیع‌کننده هوای سرد منتقل می‌شود.

دستگاه چیلر در فضای بسته سردخانه، ساختمان‌های مختلف و مصارف صنعتی دیگر برای ایجاد سرمایش از مبرد ثانویه مثل آب استفاده می‌کند. به کمک این دستگاه آب سرد شده و سپس از طریق لوله کشی یا به وسیله پمپ در دسترس فن کویل‌ها یا واحد‌های توزیع‌کننده هوای سرد قرار می‌گیرد. لوله‌هایی که آب سرد را انتقال می‌دهند، عایق کاری می‌شوند تا شرایط محیطی تأثیری بر روی دمای آب نداشته باشد.

آب سردی که در دستگاه چیلر وجود دارد، داخل مدار بسته یا یک لوپ در جریان است، به همین علت دمای آن از دمای محیط بسیار خنک‌تر است. انواع چیلر‌ها دارای 3 لوپ انتقال حرارت هستند و این 3 لوپ در کنار یکدیگر به صورتی فعالیت می‌کنند که باعث جریان داشتن هوای خنک در محیط مورد نظر می‌شوند.

در لوپ شماره یک ابتدا از طریق توزیع‌کننده مثل فن کویل یا چند هواساز، هوای سرد در فضا توزیع می‌شود. این هوای سرد می‌تواند بخش زیادی از گرمای هوای ناشی از دستگاه‌های صنعتی و … را جذب کند. با جذب کردن گرما، دمای هوای سرد بیشتر شده و بر اساس شرایط موجود، امکان افزایش رطوبت در فضا فراهم می‌شود. دستگاه چیلر در لوپ دوم دوباره هوای توزیع شده در فضا را به سمت هواساز برمی‌گرداند، این فضا که با درصد زیادی از هوای خنک و تازه ترکیب شده است، هوای خنک شده را برای توزیع مجدد در اختیار فن کویل یا هواساز قرار می‌دهد.

در لوپ سوم نیز گرمایی که به وسیله دستگاه چیلر تولید می‌شود، به وسیله لوله‌های مخصوص برای ایجاد تبادل حرارتی به سمت سیال دیگری نظیر آب یا هوا منتقل می‌گردد. در ساختار چیلر صنعتی و چیلر‌های سایز بزرگ یک برج اختصاصی وجود دارد که محل قرارگیری آن بر روی پشت بام بوده و به کمک فن بزرگ و مکش هوا، دمای آب گرمی را که در بخش داخلی لوله جریان دارد، کاهش می‌دهد، بنابراین آب به سمت دستگاه چیلر حرکت کرده و باعث خنک‌سازی هوا می‌شود.

اجزای مختلف دستگاه چیلر

از آنجایی که دستگاه چیلر تولید آب خنک و فرستادن آن به سیستم‌های فن کویل و هواساز را برعهده دارد، این عملیات از طریق سیکل تبرید انجام می‌شود. هر سیکل تبرید چهار مرحله دارد که به وسیله آن‌ها گرما را از ماده‌ای به ماده دیگر منتقل می‌کند. در چیلر گرما به وسیله سیکل تبرید از آب گرفته شده و در نهایت به محیط بیرون منتقل می‌شود. برای انتقال گرما از آب و در نهایت به محیط یک حلقه گمشده وجود دارد که همان مبرد است.

اجزای مختلف دستگاه چیلر

مبرد ماده‌ای است که گرمای آب را می‌گیرد و از طریق مراحلی که در ادامه آن‌ها را برایتان شرح می‌دهیم، این گرما را به محیط بیرون منتقل می‌کند. روش سرد‌سازی آب به وسیله چیلر در 4 مرحله انجام می‌شود که در این مراحل 4 قطعه مهم درگیر هستند، از جمله:

کمپرسور چیلر

در دستگاه چیلر کمپرسور که قلب تپنده این سیستم تهویه شناخته می‌شود، ماده مبرد که فشار پایینی دارد را فشرده کرده و آن را به حالت گاز با فشار و دمای بالا تبدیل می‌کند. کمپرسور بیشترین اثر را بر روی راندمان و قیمت چیلر دارد. با توجه به اینکه کمپرسور مدل‌های مختلفی دارد، بر اساس آن‌ها می‌توان چیلر را به انواع گوناگونی دسته‌بندی کرد.

کمپرسور چیلر

کندانسور چیلر

کندانسور چیلر که به آن چگالنده هم می‌گویند، دستگاهی است که ماده مبرد را خنک می‌کند، گرمای آن را می‌گیرد و باعث تغییر حالت ماده مبرد از گاز به شکل مایع می‌شود. برای دستگاه چیلر دو نوع کندانسور طراحی شده که یکی از آن‌ها آب خنک است و دیگری هوا خنک.

کندانسور چیلر

شیر انبساط چیلر

شیر انبساط چیلر فشار مایع مبرد را که از کندانسور گرفته می‌شود، به شدت کاهش می‌دهد. این قطعه در دو نوع الکترونیکی و ترموستاتیک در دستگاه چیلر استفاده می‌شود. معمولاً قیمت شیر انبساط الکترونیکی گران‌تر و بالاتر از شیر انبساط ترموستاتیکی است، اما از لحاظ کارایی، عملکرد دقیق‌تری نسبت به آن دارد.

شیر انبساط چیلر

اواپراتور چیلر

در اواپراتور چیلر، ماده مبرد با دریافت گرمای آب دوباره تبخیر می‌شود و برای ادامه کار به کمپرسور چیلر فرستاده می‌شود. در دستگاه چیلر این قطعه به شکل پوسته، صفحه‌ای یا لوله‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد که در این میان اواپراتور‌های صفحه‌ای نسبت به دو نوع دیگر، ابعاد کوچک‌تری دارند و از راندمان بالاتری برخوردار هستند.

طرز کار قطعات دستگاه چیلر چگونه است؟

ماده مبرد با وارد شدن به کمپرسور به فشار و دمای بالایی می‌رسد (این ماده برای انتقال حرارت و گرما از آب به محیط مورد نظر نقش واسط را ایفا می‌کند)، سپس وارد کندانسور شده و با از دست دادن گرما از حالت گاز به مایع تغییر شکل می‌دهد. ماده مبرد بعد از اینکه به شکل مایع درآمد، وارد شیر انبساط چیلر شده و باعث می‌شود فشار مایع به شدت کاهش پیدا کند. در این شرایط، ماده مبرد از پتانسیل بالایی در جذب گرما برخوردار بوده که این عملیات در اواپراتور چیلر انجام می‌شود. اواپراتور محیطی را فراهم می‌کند تا بر اساس آن حرارت بین آب و مبرد منتقل شود که خروجی این عملیات، آب خنک شده و مبرد گرم شده به حالت بخار است. با ورود مجدد ماده مبرد به قسمت کمپرسور چیلر، این چرخه بار‌ها و بار‌ها تکرار می‌شود.

کاربرد انواع چیلر‌ها چیست؟

به صورت کلی انواع چیلر‌ها از نظر کاربرد به دو دسته کلی تقسیم‌بندی می‌شود:

چیلر‌هایی که برای تهویه مطبوع مورد استفاده قرار می‌گیرد:

در کشور ما کاربرد اصلی چیلر بر اساس شرایط آب و هوایی نسبتاً گرم و خشک ایران، بیشتر تهویه مطبوع محیط است و اغلب برای خنک نگه داشتن ساختمان‌های مسکونی، تجاری و اداری به کار برده می‌شود. چیلر در ساختمان‌ها و مراکز صنعتی دمای آب را کاهش می‌دهد و انتقال آب خنک به وسایل دیگر سرمایشی مانند هواساز‌ها و فن کویل‌ها می‌تواند فضای داخلی ساختمان‌ها و مراکز صنعتی را خنک و مطبوع کند. در واقع هوای سرد خروجی از وسایل سرمایشی به وسیله آب تولید شده از دستگاه چیلر تغذیه می‌شود.

چیلر‌هایی که مصارف صنعتی دارند:

کاربرد چیلر در صنایع بیشتر به منظور خنگ نگه داشتن دمای آب یا خنک کاری تجهیزات صنعتی است. به عنوان مثال، در صنعت تزریق پلاستیک، برای خنک کاری قالب‌ها از چیلر صنعتی استفاده می‌شود. چیلر‌هایی که برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند، به این صورت کار می‌کند که آب خنک تولید شده توسط آن‌ها برای فرایند‌هایی که به سرمایش نیاز دارند، به کار برده می‌شود، به عنوان مثال، برای فرایند‌های فلزکاری، جوشکاری، ریختگری و همچنین در جهت سرمایش مکانیزم‌های صنعتی یا خنک کاری ماشین آلات خطوط تولید و …

استفاده از دستگاه چیلر چه مزایا و فوایدی را به همراه دارد؟

در مقایسه با داکت اسپلیت و دیگر وسایل سرمایشی، استفاده از انواع چیلر‌ها می‌تواند مزایای زیادی به همراه داشته باشد، از جمله اینکه:

  • شما می‌توانید با خرید چیلر ساختمان یا خانگی این دستگاه‌ها را در ساختمان‌های مسکونی و فضا‌های کوچک استفاده کنید و آن‌ها را بر روی پشت بام، تراس یا حیاط خانه نصب کنید. (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این نوع چیلر می‌تواند به مقاله چیلر خانگی چیست مجله هورسان مراجعه کنید)
  • اگر محیط مورد نظر شما دارای متراژی بیش از 150 متر است، می‌توانید دستگاه چیلر از نوع chiller ac system را انتخاب و خریداری کنید.
  • با استفاده از چیلر شما می‌توانید در منازل مسکونی برای هر کدام از اتاق‌ها، گرمایش یا سرمایش را به صورت جداگانه و مستقل تنظیم و راه‌اندازی کنید.
  • از دیگر مزایای دستگاه چیلر به خصوص نوع خانگی این است که در هر اتاق می‌توان یک فن کویل قرار دارد و آن را به چیلر مرکزی متصل نمود.
  • برای تأمین هوای مطبوع در فضا‌های بزرگ نظیر سینما‌ها، سالن‌های ورزشی، مراکز صنعتی و … انتخاب و خرید چیلر می‌تواند گزینه مناسبی باشد.
  • نسبت به کولر‌های گازی، انواع چیلر‌ها انرژی برق کمتری مصرف می‌کنند و پیش از خروج هوا به وسیله فیلتر‌های مختلف آن را تصفیه می‌کنند.
  • چیلر با سایز کوچک قادر است نرخ جریان بالای آب خنک را تولید کند و ظرفیت بالایی دارد، به همین دلیل سیستم مرکزی نامیده می‌شود و برای قرارگیری در محل مورد نظر نیاز به فضای زیادی ندارد.
  • چیلر‌های امروزی عملکرد هوشمندی دارند و می‌توانند به خوبی انرژی را مدیریت کنند تا مصرف آن پایین بیاید.
  • شما می‌توانید انواع چیلر‌ها را در پشت بام و موتورخانه، تراس، بالکن و هر فضای دیگری به راحتی نصب و راه‌اندازی کنید.
  • اگرچه ممکن است هزینه اولیه خرید دستگاه چیلر نسبت به دیگر سیستم‌های سرمایشی سنتی و رایج کمی بالاتر باشد، اما شما می‌توانید در هزینه‌های مصرفی و ثانویه، انرژی را مدیریت کنید.
  • این دستگاه‌های کاربردی، در شرایط آب و هوایی بد، کارایی خود را از دست نمی‌دهند و عملکرد آن‌ها مختل نمی‌شود و از طول عمر بالایی هم برخوردار هستند.
  • در صورتی که فضای مورد نظر شما بیش از 4000 متر باشد، برای صرفه‌جویی اقتصادی خرید چیلر می‌تواند انتخاب بهتری برای شما باشد تا خرید خنک‌کننده‌های دیگر مثل داکت‌ها یا کولر گازی‌ها و …

معرفی انواع چیلر

معرفی انواع چیلر

به طور کلی چیلر به دو دسته چیلر جذبی و چیلر تراکمی تقسیم‌بندی می‌شود. چیلر تراکمی با استفاده از فرایند فشرده‌سازی و کمپرسور داخل یک سیکل تبرید، باعث خنک شدن آب می‌شود و عملکرد آن از طریق کمپرسور و با استفاده از تبدیل نیروی الکتریسیته صورت می‌گیرد، اما چیلر جذبی فاقد کمپرسور بوده و از طریق انرژی حرارتی آب خنک تولید می‌کند و ژنراتور دارد.

چیلر تراکمی چیست؟

چیلر‌های تراکمی که بخشی از سیستم تهویه مطبوع در ساختمان‌های مختلف محسوب می‌شوند، کار خود را با حذف گرما انجام می‌دهد و با سرد کردن آب سرمایش را تولید می‌کند. از آب سردی که در چیلر تراکمی تولید می‌شود، می‌توان برای خنک کاری تجهیزات صنعتی نظیر دستگاه‌های تزریق پلاستیک، ‌ام آر آی (MRI) و همچنین به منظور سرمایش فرایندی در صنایع دارویی، غذایی، شیمیایی و … استفاده کرد. علاوه بر این، چیلر تراکمی در ایجاد تهویه مطبوع ساختمان‌های مسکونی، برج‌ها، پروژه‌های تجاری و تفریحی، اماکن اداری، سالن‌های فرهنگی و ورزشی جزء سیستم‌های کاربردی محسوب می‌شود.

نحوه کارکرد چیلر تراکمی

عملکرد دستگاه چیلر تراکمی بر مبنای سرد کردن آب و پمپاژ آن به واحد‌های داخل ساختمان یا ماشین آلات صنعتی صورت می‌گیرد و به وسیله آن عمل سرمایش هوا در ساختمان توسط هواساز یا فن کویل و عمل جذب حرارت اضافی سیالات و ماشین آلات صنعتی توسطه یک قطعه واسط مثل مبدل انجام می‌شود.

در چیلر تراکمی بر اساس نیاز، آب در مبدل حرارتی به نام اواپراتور سرد می‌شود تا دمای آن به زیر صفر یا بالاتر از صفر درجه سانتی‌گراد برسد. وظیفه این دستگاه سرد کردن آب است، حال این آب سرد در فرایند‌های صنعتی به گردش درآید تا حرارت مازاد فرایند را به خود جذب کند، یا اینکه به فن کویل‌های داخل ساختمان فرستاده شود تا آن‌ها هوا را خنک کنند.

چیلر تراکمی دارای کمپرسور‌های مختلفی است که عبارت‌اند از:

  • کمپرسور پیچی ( Screw)
  • کمپرسور چرخشی(Rotary)
  • کمپرسور حلزونی(Scroll)
  • کمپرسور رفت و برگشتی که به آن کمپرسور پیستونی هم گفته می‌شود. (Reciprocating)
  • کمپرسور سانتریفیوژ
  • کمپرسور توربوکر

نحوه عملکرد کنترل‌کننده فشار در چیلر تراکمی چیست؟

کنترل‌کننده فشار که در چیلر تراکمی به منظور کنترل فشار بالا و فشار پایین دستگاه استفاده می‌شود، دارای دو لوله موئین بوده که یکی از آن‌ها به نام لوله LP به قسمت مکش کمپرسور متصل بوده و لوله دیگری که HP نام دارد، به فشار بالا متصل است. قطعه کمپرسور در سیستم چیلر باید با فشار مکش و دهش معینی کار کند؛ بنابراین هر زمان این فشار بیشتر یا کمتر شود، کنترل‌کننده عمل کرده و دستگاه را خاموش می‌کند. با توجه به اینکه کنترل فشار بالا و پایین در چیلر تراکمی قابل تنظیم است، شما به راحتی می‌توانید این کار را انجام دهید.

در چیلر تراکمی با کندانسور هوایی، فشار پایین روی psi 40 و فشار بالا روی psi 250 قابل تنظیم است، اما در چیلر تراکمی با کندانسور آبی، فشار بالا روی psi 220 و فشار پایین روی psi30 قرار دارد. در صورتی که کمپرسور بر اثر فشار بالا قطع شود، لازم است سیستم عیب‌یابی شده و کلید ریست را فشار دهید، اما اگر بر اثر فشار پایین قطع شود، دوباره بر اثر افزایش گاز دستگاه روشن می‌شود.

نحوه عملکرد کنترل‌کننده فشار روغن در چیلر تراکمی چیست؟

این قطعه به منظور کنترل کردن مداوم فشار روغن در کمپرسور دستگاه چیلر مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر در کمپرسور فشار روغن وجود نداشته باشد، این قطعه صدمه خواهد دید. کنترل‌کننده روغن دارای دو لوله موئین است که یکی از آن‌ها به فشار روغن کمپرسور متصل است و یکی دیگری به قسمت مکش یا ساکشن کمپرسور، البته باید فشار مکش کمپرسور و فشار روغن حداقل psi 10 باشد. یک هیتر در داخل کنترل‌کننده روغن شروع به گرم شدن می‌کند و بعد اینکه حرارت هیتر از 90 ثانیه گذشت، باعث قطع جریان و خاموش شدن کمپرسور می‌شود.

اجزای مختلف چیلر‌های تراکمی

 الکتروموتورمیل لنگ قطعه‌ای است که باعث به حرکت درآوردن کمپرسور می‌شود و حرکت دورانی آن در داخل سیلندر باعث ایجاد حرکت رفت و برگشت پیستون می‌شود و در نتیجه این فرایند در کمپرسور گاز مبرد متراکم خواهد شد.
 کوپلینگاین قطعه جفت‌کننده محور الکتروموتور با محور میل لنگ کمپرسور است.
 کمپرسورکمپرسور قطعه‌ای است که باعث متراکم شدن گاز خروجی از اواپراتور چیلر شده و آن را به کندانسور وارد می‌کند. 
 لوله رانشلوله رانش گاز خروجی از کمپرسور را به کندانسور هدایت می‌کند. 
کندانسور در چیلر تراکمی کندانسور‌ها از نوع لوله و پوسته طراحی می‌شوند که گاز مبرد در داخل پوسته و آب خنک در داخل لوله‌ها جریان دارد. گاز داغ و متراکم از طریق لوله وارد پوسته کندانسور چیلر می‌شود و از آنجایی که گاز متراکم و داغ در مجاورت با لوله‌های مسی حاوی آب خنک قرار می‌گیرد، خنک شده و تبدیل به مایع می‌شود. سپس آب وارد قسمت کندانسور چیلر شده و با استفاده از لوله از سمت پایین دستگاه خارج می‌شود. آب خروجی از کندانسور به برج خنک کن هدایت شده تا بعد از خنک شدن دوباره به کندانسور باز گردد. 
 شیر سرویس کندانسورشیر سرویس کندانسور یکی دیگر از اجزای چیلر‌های تراکمی است که در زمان سرویس و تعمیرات یا توقف طولانی مدت دستگاه، به منظور بستن لوله خروج ماده مبرد در کندانسور از این قطعه استفاده می‌شود. 
شیر تغذیه ماده مبرد  شیر تغذیه ماده مبرد، برای شارژ کردن سیستم استفاده می‌شود.
 صافی رطوبت‌گیر یا فیلتر درایروجود مواد جامد و رطوبت در دستگاه تبرید باعث بروز اشکالاتی می‌شود که برای گرفتن رطوبت از درایر و گرفتن مواد جامد از فیلتر موجود در سیستم از این قطعه استفاده می‌شود. 
 شیر برقیشیر برقی که در چیلر از ترموستات فرمان می‌گیرد، در صورتی که در این قسمت جریان الکتریکی وصل و برقرار باشد، برای عبور مایع مبرد مسیر را باز نگه می‌دارد. 
 اواپراتوربعد از اینکه ماده مبرد از شیر انبساط عبور می‌کند، وارد قسمت اواپراتور دستگاه چیلر تراکمی شده و در داخل لوله‌های مسی به صورت تبخیر درآمده و از اواپراتور به شکل بخار خارج می‌شود. در اواپراتور حالت تبخیر، آبی را که در پوسته جریان دارد، سرد می‌کند. آب سرد شده به سمت هواساز و فن کویل‌ها جریان پیدا می‌کند و در برگشت از آن‌ها وارد اواپراتور چیلر می‌شود. 
شیر انبساط ترموستاتیک این قطعه که تحت تأثیر دمای گاز خروجی از اواپراتور قرار دارد، مقدار ماده مبرد ورودی به اواپراتور را تنظیم می‌کند. 
 لوله مکشاین قطعه گاز خروجی از اواپراتور را از طریق لوله وارد قسمت مکش کمپرسور می‌کند. 

چیلر تراکمی

دسته‌بندی انواع چیلر تراکمی بر اساس نوع کمپرسور:

چیلر‌های تراکمی بر اساس نوع کمپرسور شامل انواع زیر می‌شوند:

الف: چیلر تراکمی با کمپرسور مدل اسکرال

کمپرسور‌های اسکرال نسبت به انواع دیگر کمپرسور‌ها ابعاد و ظرفیت کوچک‌تری دارند. چیلر‌های تراکمی که در آن‌ها کمپرسور از نوع اسکرال به کار برده شده است، به منظور بالا بردن ظرفیت دستگاه و افزایش ضریب اطمینان سیستم، مجبور هستند از چند کمپرسور اسکرال در یک دستگاه چیلر استفاده کنند. ظرفیت چیلر تراکمی با کمپرسور اسکرال از پایین‌ترین ظرفیت تا حدود 250 تن و به صورت یکپارچه در نظر گرفته می‌شود.

ب: چیلر تراکمی با کمپرسور مدل اسکرو

کمپرسور‌های اسکرو عملکرد عالی، راندمان بالا و توان تولید ظرفیت‌های بالای سرمایش را دارند که جزء محبوب‌ترین کمپرسور‌ها برای تولید دستگاه چیلر محسوب می‌شوند. ظرفیت این نوع از کمپرسور‌ها در چیلر‌های تراکمی به صورت خطی یا پله‌ای در هر کمپرسور مشخص شده است. در یک دستگاه چیلر اسکرو از یک تا سه عدد کمپرسور اسکرو مورد استفاده قرار می‌گیرد. چیلر‌های تراکمی که در آن‌ها قطعه کمپرسور از نوع اسکرو است، جزء دستگاه‌های سرمایشی بسیار رایج و متداول در بازار هستند که ظرفیت آن‌ها از 60 تا 400 تن تبرید به صورت یکپارچه مشخص شده است.

ج: چیلر تراکمی با کمپرسور مدل رفت و برگشتی یا پیستونی

در حال حاضر کمپرسور‌های رفت و برگشتی یا پیستونی به دلیل مصرف انرژی بالا و سروصدای زیاد، کم کم از چرخه استفاده در تولید دستگاه چیلر کنار گذاشته شده‌اند. چیلر تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی معمولاً در صنایع استفاده می‌شوند و به کار‌گیری آن‌ها در پروژه‌های مسکونی، اداری و تجاری یا به عنوان چیلر ساختمان در کشور به طور کامل منسوخ شده است.

د: چیلر تراکمی با کمپرسور مدل سانتریفیوژ

چیلر‌هایی که با کمپرسور سانتریفیوژ تولید می‌شوند، نسبت به انواع چیلر‌ها راندمان بسیار بالا و مصرف انرژی پایینی دارند. ظرفیت تولید بسیار زیاد، طول عمر بالا و افزایش راندمان از جمله مزایای چیلر تراکمی با کمپرسور سانتریفیوژ محسوب می‌شود. از آنجایی که قیمت چیلر سانتریفیوژ تقریباً زیاد است، معمولاً از آن‌ها در پروژه‌های خاص استفاده می‌شود.

دسته‌بندی انواع چیلر تراکمی بر اساس نوع کندانسور

در دستگاه چیلر تراکمی قطعه کندانسور وظیفه گرماگیری از ماده مبرد را برعهده داشته که این عملیات در کندانسور با گرفتن گرمای مبرد از طریق گذراندن هوا از روی آن یا در اثر مجاورت ماده مبرد با آب انجام می‌شود. چیلر‌هایی که از طریق هوا مبرد را خنک می‌کنند، کندانسور هوایی یا هوا خنک نام دارند و چیلر‌هایی که از طریق آب مبرد را خنک می‌کنند، کندانسور آبی یا آب خنک نام دارند.

چیلر با کندانسور هوایی یا هوا خنک

دستگاه چیلری که دارای کندانسور هوایی است، معمولاً در محیط باز مثل حیاط یا پشت بام نصب می‌شود و به لحاظ لوله کشی سیستم ساده‌تری دارد. قیمت چیلر با کندانسور هوا خنک نسبت به قیمت چیلر با کندانسور آب خنک گران‌تر است، اما نیازی به برج خنک‌کننده ندارد. چیلر‌های با کندانسور هوایی یا هوا خنک که ضریب راندمان انرژی آن‌ها بین 2.5 تا 3.3 است، اغلب برای استفاده در مناطق شرجی مناسب بوده و به خوبی می‌توان در اقلیم‌های بسیار مرطوب از آن‌ها استفاده کرد.

چیلر با کندانسور آبی یا آب خنک

دستگاه چیلری که کندانسور آن از نوع آب خنک یا آبی است، به یک برج خنک‌کننده برای تکمیل سیکل سرمایش خود نیاز دارد. برج خنک‌کننده گرمای مبرد را به وسیله آب گرفته و بعد از خنک کردن دوباره آب، به سیکل برمی‌گرداند؛ بنابراین هر چیلر آب خنک یا کندانسور آبی به نصب یک دستگاه برج خنک‌کننده نیاز دارد. کندانسور‌های آبی نسبت به کندانسور‌های هوایی راندمان بالاتری دارند، اما در حال حاضر به دلیل کمبود آب در کشور و مصرف آب زیاد برج‌های خنک‌کننده، این نوع چیلر کمتر از نوع هوا خنک استفاده می‌شود. بهتر است بدانید، آبی که در برج خنک‌کننده در حال گردش است، وظیفه خنک کردن مبرد را برعهده دارد و نباید با آبی که به وسیله چیلر خنک می‌شود و به سیستم توزیع انتقال پیدا می‌کند، اشتباه گرفته شود.

مزایای چیلر تراکمی چیست؟

در خصوص مزایای چیلر تراکمی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. این نوع از چیلر‌ها در تناژ‌های برودتی مختلف از کمترین توان تا هزاران تن تبرید قابلیت تولید دارند.
  2. قیمت چیلر تراکمی در مقایسه با انواع چیلر‌های جذبی و دستگاه‌های سرمایشی دیگر نسبتاً پایین است.
  3. این دستگاه‌ها در مقایسه با دستگاه‌های مدرن برودتی نصب ساده و کم هزینه‌ای دارند.
  4. چیلر تراکمی در هر نوع شرایط آب و هوایی از توانایی کار با راندمان بالا برخوردار است.
  5. این چیلر‌ها هم به صورت مجزا و واحدی و هم به صورت مرکزی تولید می‌شوند.
  6. برای کاربرد در برخی از پروژه‌های صنعتی می‌توان دما‌های بسیار پایین تا ده‌ها درجه زیر صفر را در چیلر‌های تراکمی تنظیم نمود.

چیلر جذبی چیست

چیلر جذبی چیست؟

در چیلر جذبی برخلاف چیلر تراکمی از مواد حرارتی یا ژنراتور و جذب‌کننده به جای کمپرسور استفاده می‌شود. در این نوع از چیلر‌ها، عمومی‌ترین خنک‌کننده لیتیوم بروماید است که در قسمت جذب‌کننده بخار، آب به وسیله این ماده غلیظ شده و در قسمت مولد حرارتی آب بر اثر حرارت به بخار تبدیل می‌شود.

در کندانسور بخار آب که دارای فشار 0.1 اتمسفر است، به حالت مایع در می‌آید و سپس در خنک‌کننده تحت فشار 0.01 اتمسفر، دوباره به بخار تبدیل می‌شود و آب برای اینکه تبخیر شود، گرمای نهان خود را از محیط خنک‌کننده می‌گیرد و باعث ایجاد برودت می‌شود. سپس بخار آب ایجاد شده در خنک‌کننده به جذب‌کننده انتقال پیدا می‌کند تا دوباره این چرخه تکرار می‌شود.

چیلر جذبی با استفاده از انرژی گرمایی، سرمایش تولید می‌کند و در ظرفیت‌های سرمایشی بالا ساخته می‌شود. منبع انرژی گرمایی مورد نیاز برای این نوع چیلر می‌تواند بخار، آب گرم یا شعله مستقیم مشعل باشد، چیلر جذبی با سرد کردن آب و فرستادن آن به هواساز یا فن کویل سرمایش را در محیط و فضای مورد نظر ایجاد می‌کند و از آن در پروژه‌های بزرگ مسکونی، اداری، تجاری، تفریحی و فرهنگی استفاده می‌شود.

انرژی اصلی مورد نیاز برای چیلر جذبی انرژی گرمایی حاصل از سوختن گازوئیل یا گاز طبیعی است و برای تولید سرمایش به انرژی برق هم نیاز دارد. در این نوع از چیلر مصرف سوخت بالا و مصرف برق پایین بوده و برای شهر‌هایی که با رطوبت بالا هستند، مناسب است.

نحوه کارکرد چیلر جذبی

نحوه عملکرد چیلر جذبی به این صورت است که ماده مبرد بین اواپراتور، شیر انبساط، پمپ ژنراتور، ابزوربر یا جذب‌کننده و در نهایت کندانسور چیلر در حال چرخش است. قطعه جذب‌کننده یا ابزوربر اساسی‌ترین نقش را در این سیکل کاری ایفا می‌کند. ماده مبرد وارد قسمت اواپراتور می‌شود و تلاش می‌کند، دمای دستگاه را بالا ببرد تا دمای محیط با استفاده از گاز شهری یا منابع دیگر تأمین شود.

هنگامی که مایع مبرد به گاز تبدیل شود، فشار در بخش اواپراتور چیلر جذبی بسیار پایین می‌آید، در این حالت لازم است فشار پایین بماند، اما گاز دارای فشار بالایی است که در نتیجه نیاز به یک ماده جاذب برای تخلیه بخار آب وجود دارد. این بخار به وسیله جاذب یا ابزوربر جذب می‌شود و بعد از آن با نمکی که از اواپراتور خارج شده یا ترکیبی از لیتیوم بروماید و به وسیله پمپ‌های موجود در چیلر، خود را به قسمت ژنراتور دستگاه می‌رساند. ژنراتور که خود یک مبدل حرارتی است، ماده مبرد و لیتیوم بروماید را حرارت می‌دهد و بعد از تبخیر، قشمتی از آب که به شکل آب مقطر در آمده است، وارد شیر انبساط دستگاه شده و دوباره به اواپراتور وارد می‌شود.

اجزای مختلف چیلر‌های جذبی:

چیلر جذبی دارای تجهیزات زیر است:

  1. اواپراتور یا تبخیر کننده: اواپراتور که به آن تبخیرکننده هم گفته می‌شود یکی دیگر از اجزای چیلر جذبی است که در قسمت پایینی دستگاه قرار داشته و شامل بخش‌های مختلفی مثل سینی المینتور، نازل‌های پاشش و لوله‌های مسی فین دار بوده که مهم‌ترین وظیفه آن خنک کاری سیال در سیستم است. در این قسمت وجود فشار پایین باعث تبخیر مایع مبرد و کاهش دمای حرارت آب جاری در لوله‌های اواپراتور می‌شود. آب یا مایع مبرد در لوله‌های اواپراتور با پاشش و تبادل با گرمای محیط تبخیر می‌شود که نتیجه این فرایند دفع حرارت و گرما از ماده مبرد و تولید و انتقال آب سرد برای ادامه فرایند سرمایش به بخش‌ها و دستگاه‌های دیگر است.
  2. ابزوربر یا جذب کننده: یکی از مهم‌ترین قطعات چیلر جذبی ابزوربر یا جذب‌کننده بوده که به صورت مشترک در قسمت مخزن پایینی دستگاه قرار گرفته است. در این قطعه متعلقاتی نظیر لوله پرچ تخلیه گاز، لوله‌های مسی و نازل‌های پاشش تعبیه شده و به منظور مشخص کردن سطح محلول جذب‌کننده، یک چشمی نشانگر در بخش جذب‌کننده یا ابزوربر طراحی شده است. در دستگاه چیلر جذبی ابزوربر بخار و حرارت ایجاده شده در بخش اواپراتور جذب می‌کند. علاوه بر این، جذب‌کننده یا ابزوربر با جذب حجم زیادی از بخار آب در کنار دفع گرمای محفظه اواپراتور در کوتاه‌ترین زمان ممکن، باعث کاهش فشار این قسمت می‌شود. ماده جاذب در ابزوربر محلول لیتیوم بروماید است.
  3. ژنراتور یا مولد حرارتی: یکی دیگر از اجزای اصلی چیلر جذبی ژنراتور یا مولد حرارتی است که در محفظه بالایی دستگاه قرار داشته و در نتیجه عملکرد ان دو سیال بخار آب دفع شده از محلول لیتیوم بروماید و محلول رقیق تولید می‌شود. در اثر این فرایند، بخار آب از مبرد جدا شده و محلول لیتیوم بروماید غلیظ می‌شود که این مهم‌ترین وظیفه ژنراتور است. منبع گرمای مولد حرارتی می‌تواند آبگرم بخار یا آب داغ باشد که این سیالات بعد از وارد شدن به لوله‌های مسی ژنراتور باعث می‌شوند بخار از ماده مبرد جدا شود و به کندانسور دستگاه انتقال پیدا کند.
  4. کندانسور:کندانسور قطعه‌ای در چیلر جذبی است که با مبدل حرارتی به صورت مشترک در محفظه بالایی دستگاه قرار دارند و به گونه‌ای طراحی شده که در کنار تشکیل آب مقطر، آن را به صورت مستقیم به اواپراتور دستگاه منتقل می‌کند. در این قسمت مرحله نهایی عملیات خنک‌سازی ماده مبرد صورت می‌گیرد. از مهم‌ترین وظایف کندانسور چیلر جذبی می‌توان به تقطیر ماده مبرد تبخیر شده در اثر عملکرد مولد حرارتی اشاره نمود. بخار تولید شده در نتیجه فرایند تبخیر ماده مبرد هنگامی که به لوله‌های کندانسور وارد می‌شود، بعد از عبور از سطح لوله‌های این قسمت تقطیر شده و پس از این فرایند آب مقطر تولید شده در سینی تعبیه شده در زیر کندانسور وارد می‌شود و دوباره به اواپراتور باز می‌گردد.

مزایای استفاده از چیلر جذبی چیست؟

استفاده از چیلر‌های جذبی می‌تواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  1. باعث صرفه‌جویی در مصرف برق می‌شود.
  2. کم صدا است.
  3. در مصرف انرژی الکتریکی صرفه‌جویی می‌کند.
  4. باعث از بین بردن مخاطرات زیست محیطی ناشی از ماده مبرد می‌شود.
  5. میزان تولید گاز‌های گلخانه‌ای و آلاینده‌ها را کاهش می‌دهد.
  6. در هزینه‌های مورد نیاز برای دیگ صرفه‌جویی می‌کند.
  7. باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های مربوط به تجهیزات می‌شود.

انواع چیلر جذبی

چیلر‌های جذبی با توجه به فاکتور‌هایی تقسیم‌بندی می‌شوند که در ادامه دسته‌بندی‌های مختلف این نوع چیلر را برای شما بیان می‌کنیم:

چیلر جذبی بر اساس نوع ماده جاذب

  • چیلر جذبی با سیکل آمونیاک
  • چیلر جذبی با سیکل لیتیوم بروماید – آب

چیلر جذبی بر اساس منبع حرارتی ژنراتور

  • چیلر جذبی آب گرم
  • چیلر جذبی آب داغ
  • چیلر جذبی بخار
  • چیلر جذبی شعله مستقیم

چیلر جذبی بر اساس چرخه تغلیظ محلول جاذب

  • چیلر جذبی تک اثره لیتیوم بروماید
  • چیلر جذبی دو اثره لیتیوم بروماید
  • چیلر جذبی یک مرحله‌ای آمونیاکی
  • چیلر جذبی چند مرحله‌ای آمونیاکی

چیلر جذبی گروه تک اثره

  • چیلر تک اثره با تغذیه بخار
  • چیلر تک اثره با تغذیه آب گرم با دمای زیر 1000 درجه سانتی‌گراد
  • چیلر تک اثره با تغذیه آب داغ با دمای بالای 100 درجه سانتی‌گراد

نحوه کار انواع چیلر‌های جذبی یکسان بوده و همه آن‌ها دارای حداقل یک مواد حرارتی هستند.

چیلر جذبی گروه دو اثره

  • چیلر دو اثره با تغذیه بخار
  • چیلر دو اثره با شعله مستقیم

این دسته جزء نسل جدید چیلر جذبی محسوب می‌شوند که نسبت به چیلر‌های جذبی تک اثره دارای سیکل تبرید کامل‌تری هستند.

تفاوت بین چیلرهای جذبی و تراکمی

بررسی تفاوت‌های چیلر‌های جذبی و تراکمی

تفاوت بین چیلر جذبی و چیلر تراکمی در جدول زیر شرح داده شده است:

تفاوت بین چیلر جذبی و چیلر تراکمی

چیلر جذبی:

  • در چیلر جذبی از یک ماده جاذب مثل آب یا نمک لیتیوم بروماید استفاده می‌شود.
  • در چیلر جذبی برای ایجاد چرخه تبرید، آب گرم، بخار، احتراق نفت و گاز به عنوان منبع اصلی انرژی چرخه هستند.
  • چیلر جذبی برای تهویه مطبوع منازل مناسب است.
  • چیلر جذبی برای محیط‌های خشک با رطوبت کم انتخاب خوبی است.
  • مصرف آب در چیلر جذبی زیاد است.
  • میزان مصرف برق در چیلر جذبی کم و میزان مصرف گاز آن زیاد است.
  • چیلر جذبی فقط در ابعاد بزرگ تولید می‌شود.
  • میزان استهلاک چیلر جذبی بالا است.

هزینه اولیه برای خرید، تعمیر و نگهداری از چیلر جذبی زیاد است.

چیلر تراکمی

  • در چیلر تراکمی از ماده جاذب استفاده نمی‌شود.
  • در چیلر تراکمی برای تغذیه از کمپرسور یا منبع برق استفاده می‌شود.
  • هم برای تهویه مطبوع منازل و هم برای مصارف صنعتی خرید چلیر تراکمی انتخاب مناسبی است.
  • چیلر تراکمی برای تمامی شرایط آب و هوایی انتخاب خوبی است.
  • مصرف آب در چیلر تراکمی کم است.
  • میزان مصرف برق در چیلر تراکمی زیاد است، اما این دستگاه نیاز به سوخت طبیعی ندارد.
  • تولید چیلر تراکمی در اندازه‌ها و سایز‌های متنوع صورت می‌گیرد.
  • میزان استهلاک چیلر تراکمی مناسب و پایین است.

هزینه اولیه برای خرید، تعمیر و نگهداری از چیلر تراکمی مناسب و کمتر از انواع دیگر است.

چیلر سانتریفیوژ چیست؟

چیلر سانتریفیوژ یکی از انواع چیلر صنعتی است که در آن کمپرسور از نوع جابه‌جایی غیر مثبت برخوردار است. به شرط استفاده از چیلر سانتریفیوژ در حالتی که اصطلاحاً به آن بار کامل یا (full bar) و نه در حالت بار‌های کم. راندمان این چیلر بسیار است، اما به علت قیمت بالا و نبود متخصص کافی به منظور تعمیر، سرویس و نگهداری از آن، در ایران کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چیلر هوا خنک چگونه کار می‌کند؟

چیلر هوا خنک سیستم برودتی است که هم در ساختمان‌های تجاری و اداری و هم در مجتمع‌های مسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این چیلر دارای کاربرد‌های صنعتی بوده و برای خنک کردن دستگاه‌ها، ماشین آلات صنعتی و فرایند‌هایی که با آب سرد کار می‌کنند، استفاده می‌شود. قسمت‌های اصلی چیلر تراکمی هوا خنک شامل موتور الکتریکی، کمپرسور، کندانسور هوا خنک، لوله‌های انتقال‌دهنده مبرد و آب، شیر انبساط اواپراتور و مبرد است. در این نوع چیلر فرایند سرمایش با توجه به متراکم کردن مبرد به وسیله کمپرسور انجام می‌شود.

چیلر هوا خنک وظیفه گرفتن گرمای آب و سرد کردن آن در اواپراتور را برعهده دارد. به عنوان مثال، چیلر تراکمی هوا خنک که در بیرون از موتورخانه ساختمان نصب شده است، بعد از اینکه باعث سرد شدن و خنک شدن آب می‌شود، آن را به وسیله پمپ به داخل فن کویل‌ها پمپاژ می‌کند. زمانی که آب سرد به کویل موجود در فن کویل‌های هر سالن یا اتاق وارد می‌شود، ابتدا دمای فن کویل کاهش پیدا می‌کند و بعد از اینکه فن روشن شد، هوا با کویل سرد برخورد کرده و باعث کاهش دمای هوا می‌شود.

برای گرمایش تنها کافیست به جای آب سرد، آب گرم فرستاده شده از سمت موتورخانه یا پکیج گازسوز وارد دستگاه فن کویل شود. گرمای گرفته شده از آب در اواپراتور چیلر لازم است به صورتی خارج شود و اگر گرمای مبرد به وسیله آب موجود در کندانسور نوع پوسته و لوله دفع شود. به آن چیلر، آب خنک و اگر این گرما توسط فن‌هایی که هوا را از اطراف لوله‌های کندانسور هوا خنک می‌کند، خارج شود به آن چیلر هوا خنک می‌گویند.

در چیلر آب خنک، آبی که گرمای مورد نظر را می‌گیرد، با پمپ دستگاهی به نام برج خنک‌کننده پمپاژ می‌شود تا درجه حرارت آب در برج کاهش یافته و دوباره به کندانسور پوسته و لوله برگردد؛ بنابراین تنها تفاوت نوع آب خنک و هوا خنک در این است که چیلر آب خنک به برج خنک‌کننده نیاز دارد، اما چیلر هوا خنک به برج خنک‌کننده نیاز ندارد.

مزایای چیلر هوا خنک چیست؟

در خصوص مزایای چیلر هوا خنک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در این نوع از چیلر نیاز به پمپ برای کندانسور نیست.
  • امکان نصب و راه‌اندازی چیلر‌های هوا خنک در تمام نقاط کشور با شرایط آب و هوایی گوناگون وجود دارد.
  • هزینه نصب آن چیلر‌های هوا خنک کمتر از دیگر انواع چیلر‌ها است.
  • هزینه خرید چیلر هوا خنک کم، ظرفیت برودتی آن متنوع، ضریب عملکرد آن بالا، ابعاد و اندازه کوچک است.
  • چیلر هوا خنک فضای کمتری از ساختمان را اشغال کرده و به موتورخانه نیاز ندارد.
  • در مناطقی که منابع آبی کم است، شما می‌توانید از چیلر هوا خنک استفاده کنید.

معرفی چیلر آب خنک

در میان انواع چیلر‌های تراکمی، دستگاه چیلر آب خنک یکی از مدل‌های پرکاربرد محسوب می‌شود که از آن به عنوان مولد سرما برای تهویه مطبوع در تابستان، سرمایش فرایندی و خنک کاری تجهیزات صنعتی استفاده می‌شود. در این نوع از چیلر‌ها تولید سرمایش بر اساس سیکل تراکمی – تبخیری انجام می‌شود و در ظرفیت‌های متوسط بین 20 تا 80 تن تبرید و سایز بزرگ 100 تا 1000 تن تبرید تولید می‌شود. برای سرمایش واحد‌های مسکونی، اداری، تجاری، تفریحی، ورزشی و فرهنگی یا سرمایش فرایندی در صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی و همچنین خنک کاری دستگاه‌های صنعتی از چیلر‌های آب خنک استفاده می‌شود.

این نوع دستگاه با تولید آب سرد، سرمایش مورد نیاز هواساز‌ها، فن کویل‌ها، قالب‌های تزریق پلاستیک، رآکتور‌های صنایع دارویی و غذایی و تجهیزات صنعتی تأمین می‌کند. چیلر آب خنک از چهار قسمت اصلی و چند قطعه کنترلی و حفاظتی تشکیل شده‌اند که قطعات اصلی یعنی کندانسور، کمپرسور، اواپراتور و شیر انبساط در همه چیلر‌های آب خنک استفاده می‌شود. در چیلر آب خنک، قطعه کندانسور از نوع آبی بوده و هنگامی که مبرد داغ از کمپرسور خارج می‌شود، در گردش برج خنک‌کننده به وسیله تبادل حرارت با آب، این ماده تقطیر و سرد می‌گردد.

با اینکه در چیلر آب خنک، قطعه برج خنک‌کننده دستگاه مجزایی است، اما چون وظیفه تأمین و فراهم کردن آب خنک برای کندانسور این نوع چیلر را در جهت سرد کردن و تقطیر ماده مبرد برعهده دارد، عملکرد آن بر روی کارکرد چیلر آب خنک به صورت مستقیم اثر می‌گذارد، به همین دلیل بهتر است چیلر آب خنک و برج خنک‌کننده از یک تولید‌کننده تأمین شوند یا از مناسب بودن ظرفیت برج خنک‌کننده برای چیلر آب خنک مطمئن شوید.

مزایای چیلر آب خنک چیست؟

در خصوص مزایای چیلر آب خنک می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • مصرف انرژی چیلر آب خنک نسبتاً پایین است.
  • چیلر‌های آب خنک عملکرد و راندمان بالایی دارند.
  • شما می‌توانید این نوع از چیلر‌ها را در فضا‌های سرپوشیده و رو باز نصب کنید.
  • طول عمر چلیر آب خنک بالا است.
  • از لحاظ ابعاد چیلر‌های آب خنک کوچک طراحی شده‌اند.
  • از نظر کاری دستگاه چیلر آب خنک دارای صدا و لرزش کمی است.

چیلر تعمیر

چرا تعمیر و نگهداری از انواع چیلر‌ها اهمیت دارد؟

در خصوص دستگاه چیلر چگونگی تعمیر و نگهداری از آن بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه بر اساس افزایش نرخ ارز و مواد اولیه برای ساخت و تولید انواع چیلر‌ها، تعویض آن مقرون به صرفه نخواهد بود، لذا بهتر است در صورت هرگونه خرابی یا ایجاد مشکل در این دستگاه‌ها، از یک متخصص باتجربه کمک بگیرد یا به مراکز معتبر تعمیر چیلر مراجعه کنید تا از بروز هرگونه حادثه احتمالی جلوگیری شود.

اما در حالت کلی برای اجرای یک برنامه کاربردی و مؤثر در مورد نگهداری و تعمیر دستگاه چیلر بهتر است موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • به صورت روزانه تاریخچه عملیاتی دستگاه چیلر را ثبت کنید.
  • لوله‌های داخلی دستگاه را تمیز کنید.
  • سختی آب تغذیه برج خنک کن چیلر را برطرف کنید.
  • سعی کنید دمای آب ورودی به کندانسور چیلر را همیشه پایین نگه دارید.
  • در قسمت‌های مختلف دستگاه چیلر سرعت جریان آب را بین 3 تا 12 فوت بر ثانیه حفظ کنید.
  • از کاهش راندمان چیلر به دلیل افزایش گاز‌های غیر قابل تقطیر جلوگیری کنید.
  • روغن کمپرسور دستگاه را بررسی و آزمایش کنید.
  • به صورت منظم و دوره‌ای عملکرد موتور‌ها و دیگر قطعات الکتریکی چیلر را بررسی کنید.
  • درایو‌های دور متغیر یا اینورتر را برای عملکرد بهتر دستگاه نصب و راه‌اندازی کنید.

نکات مهم و ضروری هنگام نگهداری و تعمیر چیلر چیست؟

هنگام نگهداری و تعمیر دستگاه چیلر توجه به نکات زیر مهم و ضروری است:

سرعت جریان آب را در چیلر تنظیم کنید:

سرعت جریان داخل دستگاه چیلر بر روی عملکرد آن تأثیر زیادی دارد، اگر سرعت آب بیشتر از مقدار مجاز کاهش پیدا کند، راندمان چیلر نیز کم می‌شود. علاوه بر این، در صورتی که سرعت آب عبوری داخل لوله بیش از حد افزایش داشته باشد، باعث سایش و خوردگی لوله‌ها و سرو صدای اضافی در دستگاه می‌شود، بنابراین رعایت حداقل و حداکثر سرعت مجاز آب داخل چیلر باید به وسیله سنسور‌های کنترل دبی انجام شود تا از بروز مشکلات متعدد جلوگیری به عمل آید.

سختی و کیفیت آب داخل چیلر را بررسی کنید:

آبی که در چرخه دستگاه چیلر در جریان است، نقش مهمی در انتقال حرارت برعهده دارد، به همین علت سنجش سختی و کیفیت آب امری ضروری است. املاح موجود در آب اگر حذف نشود، بر اثر تبخیر آب بر روی سطح لوله‌ها رسوب کرده و باعث کاهش حرارت شده و عملکرد هیدرولیکی لوله‌ها را با مشکل روبرو می‌کند. برای جلوگیری از بروز این مشکل لازم است با استفاده از دستگاه‌های تصفیه عمل سخت‌گیری از آب را انجام دهید و به دلیل اهمیت بالای آن در سیستم چیلر جذبی، لازم است به صورت دوره‌ای این مورد توسط افراد متخصص بازرسی شود.

به صورت دوره‌ای لوله‌های مبدل حرارتی چیلر را رسوب زدایی کنید:

با وجود اتخاذ عمل سخت‌گیری از آب داخل چیلر، ممکن است بعد از مدتی به دلیل دمای بالای و تبخیر زیاد، بر روی سطوح داخلی لوله‌ها، ناخالصی‌های موجود در آب رسوب کند. وجود رسوب در لوله‌های مبدل حرارتی می‌تواند باعث اختلالاتی مثل کاهش عملکرد هیدرولیکی، خوردگی، کاهش عملکرد حرارتی، مصرف بیشتر هزینه و انرژی و در نهایت کاهش راندمان کاری دستگاه چیلر شود؛ بنابراین بهتر است رسوب زدایی لوله‌های را با استفاده از روش‌های مختلفی انجام دهید که در دوره‌های زمانی مشخص و با استفاده از تجربه یا بررسی دوره‌ای تعیین می‌شود.

به فکر نصب سیستم فلو سوئیچ برای دستگاه چیلر خود باشید:

برای اینکه دستگاه چیلر عملکرد درست و ایمنی داشته باشد، برقراری دائمی جریان آب داخل اواپراتور و کندانسور انواع چیلر‌ها به خصوص چیلر جذبی امری مهم و ضروری است، بنابراین برای جلوگیری از بروز این مشکلات که ممکن است در اثر عدم جریان آب پیش بیاید، به دنبال فکر چاره‌ای باشید. راه‌حل این مشکل استفاده از سیستم فلو سوئیچ در مسیر آب خروجی از کندانسور است تا در صورت قطع جریان آب، عملکرد پمپ محلول و عملکرد کمپرسور دستگاه چیلر را متوقف کند.

بررسی مواردی نظیر میزان مبرد داخل چیلر، میزان محلول جاذب داخل چیلر، میزان روغن کمپرسور دستگاه، عملکرد پمپ‌ها از نظر دما، فشار خروجی و لرزش، عملکرد شیرآلات برقی و عملکرد کنترل‌های سیستم چیلر از دیگر اقداماتی است که به منظور نگهداری و تعمیر از این دستگاه لازم است، انجام دهید.

هنگام خرید چیلر دانستن چه نکاتی مهم و ضروری است؟

در صورتی که قصد خرید چیلر برای محیط مورد نظر خود را دارید، بهتر است این نکات را به خاطر بسپارید تا بتوانید محصول مناسبی را انتخاب و خریداری نمایید:

به نوع دستگاه چیلر توجه کنید

  • برق مشکل دارید یا ظرفیت دستگاه چیلر درخواستی شما بالا است، چیلر جذبی گزینه مناسبی برای انتخاب شما خواهد بود؛ چراکه این نوع از چیلر بیشتر از سوخت گاز طبیعی استفاده می‌کند و هزینه برق چندانی برای شما نخواهد داشت، البته لازم به ذکر است که چیلر جذبی هزینه جاری، هزینه نصب و راه‌اندازی بالایی دارد و به لحاظ قیمت، جزء گران‌ترین چیلر‌ها محسوب می‌شود.
  • اگر به دنبال خرید چیلر تراکمی هستید، لازم است برای آن هزینه برق پرداخت کنید. چیلر تراکمی ظرفیت‌های متنوعی دارد و از مینی چیلر 2 تن تبرید تا چیلر تراکمی با ظرفیت حدود 500 تن تولید می‌شود. نکته مهم در هنگام خرید چیلر تراکمی این است که آیا شما می‌خواهید چیلر مرکزی یکپارچه را انتخاب کنید یا اینکه برای هر واحد از ساختمان نیاز به مینی چیلر مستقل و جداگانه دارید.
  • هنگام خرید چیلر تراکمی هوا خنک باید دستگاه را در فضای باز مثل پشت بام یا حیاط نصب کنید و آب خروجی از آن را به سمت فن کویل‌ها لوله کشی کنید، بنابراین نمی‌توانید در فضای بسته قرار دهید و این نوع از چیلر نیاز به دستگاه مکمل یا برج خنک‌کننده ندارد.
  • اگر به دنبال چیلر تراکمی آب خنک هستید، این نوع از چیلر در فضای موتورخانه نصب می‌شود و نیاز به برج خنک‌کننده دارند. با توجه به اینکه دستگاه چیلر در موتورخانه و دستگاه برج خنک‌کننده در فضای باز مثل حیاط یا پشت بام قرار می‌گیرد، نیاز به لوله کشی طولانی داشته و هزینه این چیلر بیشتر از نوع هوا خنک است. البته راندمان و عملکرد چیلر تراکمی آب خنک بسیار بالا است و قیمت آن نسبتاً مناسب‌تر و پایین‌تر است.

به ظرفیت دستگاه چیلر توجه کنید

هنگام خرید چیلر انتخاب نادرست ظرفیت آن می‌تواند خسارات جبران ناپذیری را به همراه بیاورد، مثلاً اگر ظرفیت انتخاب شده کمتر از نیاز باشد، عمر قطعات دستگاه چیلر کاهش پیدا کرده و خرابی آن‌ها باعث ناتوانی در سرمایش و تهویه مطبوع می‌شود. اما اگر چیلر بزرگ‌تر از ظرفیت مورد نظر انتخاب شود، شما متحمل خسارت مالی و هزینه اولیه بالایی برای خرید چیلر خواهید شد. موقعیت جغرافیایی، جهت تابش نور خورشید، کاربری محیط، ارتفاع سقف، وجود دستگاه‌های گرمازا در محیط، گردش هوای تازه، اقلیم ساختمان مورد نظر، ضخامت و جنس مصالح ساختمانی، متراژ مفید به منظور تهویه هوا، نورگیر بودن یا نبودن ساختمان، تعداد افراد ساکن یا در رفت و آمد به محیط مورد نظر برای تهویه و … از جمله مواردی هستند که می‌توانند ظرفیت چیلر را مشخص کنند.

به راندمان دستگاه چیلر توجه کنید

EER نشان‌دهنده راندمان سرمایی چیلر بوده و میزان سرمای تولیدی به ازای هر واحد مصرف برق را مشخص می‌کند، به هر اندازه این عدد بیشتر باشد، راندمان چیلر بالاتر است که هنگام خرید باید به آن توجه کنید. مثلاً EER برای چیلر کندانسور آبی معادل 5.5 و برای چیلر کندانسور هوایی 2.5 تا 3 است.

به خدماتی که دستگاه چیلر در اختیارتان قرار می‌دهد، توجه کنید

از آنجایی که قیمت چیلر بالا است، باید این دستگاه را از یک شرکت معتبر که دارای خدمات پس از فروش باشد، خریداری کنید. به دلیل تخصصی بودن قطعات و نحوه کار چیلر شرکت خدمات‌دهنده باید در کنار توان تأمین قطعات، تخصص لازم در جهت تعمیر و نگهداری از انواع چیلر‌ها را هم داشته باشد. گارانتی کمپرسور چیلر را باید هنگام خرید از فروشنده بخواهید، چراکه قطعه اصلی و گران قیمت چیلر محسوب می‌شود؛ بنابراین اگر به دنبال خرید چیلر از یک مرکز معتبر هستید، می توانید باما در تهویه هورسان در ارتباط باشید.

به قیمت دستگاه چیلر توجه کنید

قیمت چیلر به عوامل مختلفی از جمله نوسانات ارزی، برند شرکت تولید‌کننده، مواد اولیه برای ساخت دستگاه، نوع چیلر انتخابی، نوع کمپرسور، نوع کندانسور، نوع الکتروموتور، میزان ژنراتور برق مصرفی و … بستگی دارد، اما در حالت کلی قیمت چیلر جذبی در مقایسه با قیمت چیلر تراکمی بیشتر است. علاوه بر این، بین دو نوع چیلر ایرانی و خارجی در بازار اختلاف قیمت وجود دارد و همیشه قیمت چیلر ایرانی کمتر از قیمت چیلر خارجی است.

7 نکته مهم برای نگهداری چیلر های تهویه مطبوع

7 نکته مهم برای نگهداری چیلر های تهویه مطبوع

برای خرید دستگاه چیلر به کدام مراکز معتبر مراجعه کنیم؟

برای خرید دستگاه چیلر بهتر است به مراکز معتبری همچون شرکت تهویه هورسان مراجعه کنید؛ چراکه متأسفانه برخی از افراد بدون بررسی لازم اقدام به خرید چیلر از مراکز ناشناخته و غیرمعتبر می‌کنند که نتیجه آن چیزی جز خسارت مالی سنگین نخواهد بود. شرکت شرکت تهویه هورسان با بهره‌گیری از نیرو‌های مجرب و باتجربه در زمینه طراحی و ساخت انواع دستگاه‌های تهویه مطبوع از جمله چیلر جذبی، چیلر تراکمی، چیلر آب خنک، چیلر هوا هنک و … سال‌های طولانی است که در این حوزه مشغول به فعالیت بوده و تلاش کرده بهترین نمونه‌های داخلی و خارجی این محصولات را به مشتریان خود عرضه کند.

شما عزیزان می‌توانید برای انتخاب و خرید انواع چیلر به خصوص چیلر ساختمان و دیگر تجهیزات، به صورت غیر حضوری به فروشگاه اینترنتی تهویه هورسان مراجعه کنید و در صورت کسب اطلاعات بیشتر در مورد خصوصیات، ویژگی‌ها، نحوه عملکرد و قیمت چیلر با مشاوران این مجموعه در تماس باشید تا شما را برای خرید بهترین نوع چیلر راهنمایی کنند.

چیلر هوا خنک معمولا روی پشت بام و یا حیاط (فضای باز) ، از طرفی چیلرهای آب خنک و جذبی معمولا در موتور خانه ها قرار می گیرند .

بله در زمستان می توان از چیلر آبگرم دریافت کرد و از فن کویل ها را برای گرمایش استفاده کرد  از طرفی به علت هزینه بالا معمولا پیشنهاد نمی کند.

همانطور که می دانید ظرفیت چیلر وابسته به محل پروژه ، متراژ بنا ، ارتفاع سقف هر طبقه و … است .بنابراین برای درک بهتر مفهوم ظرفیت چیلر می توانید به مقاله محاسبه ظرفیت چیلر مراجعه کنید یا با کارشناسان شرکت در تماس باشید .

در فصول گرما معمولا از سایبان برای خنک نگه داشتن محیط چیلر استفاده می شود که برای کارکرد بهتر چیلر مخصوصا وقتی زیر نور مستقیم خورشید قرار دارد.

اشتراک در
اطلاع از
guest
44 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
هستی موعظی
هستی موعظی
2 سال قبل

فوق العاده اطلاعاتتون عالی و کاربردی بود سپاس

زهرا
زهرا
2 سال قبل
پاسخ به  هستی موعظی

آره واقعا من چند روزه باهاشون آشنا شدم همه مقالات رو خوندم خیلی خوب بود برام تو این مقطع درسی

فرهاد صحابی
فرهاد صحابی
2 سال قبل

سلام خسته نباشید مرسی بابت سایت خوبتون یه سوال داشتم چیلر جذبی برای یه ساختمون ۲۰ واحدی بهتره یا چیلر تراکمی؟

اسماعیل
اسماعیل
2 سال قبل

واقعا اطلاعاتی که دادید عالی بود
ممنون بابت مشاوره

سحر کاویانی
سحر کاویانی
2 سال قبل

ممنون میشم اگر بتونید اطلاعات کامل تر و جامع تری در رابطه با چیلر ها منتشر کنید

سعید نقدی
سعید نقدی
2 سال قبل

سلام شما مشاوره رایگان هم دارید

کوثر پرتوی
کوثر پرتوی
2 سال قبل

ببخشید ما برای مهد کودک که بچه ها هستن چه سیستم تهویه مطبوعی پشنهاد میدید که مقرون به صرفه هم باشه

اسماعیل
اسماعیل
2 سال قبل

سلام خسته نباشید یه سوال داشتم چرا تو چیلرهای جذبی به جای کمپرسور از ژنراتور استفاده میکنن؟

مستانه مهاجر
مستانه مهاجر
2 سال قبل

سلام خسته نباشید ببخشید مینی چیلر رو میشه تو بالکن هم گذاشت یعنی شدنیه؟

کال اف
کال اف
2 سال قبل

سلام این چیلر سانتریفیوژ تو ایران هست؟

الهام
الهام
2 سال قبل

واقعا محتوای نفیدغو کاربردی ای بود دستتون درد نکنه

ساسان
ساسان
2 سال قبل

خدا قوت ببخشید برای مجتمع ها از چیلر جذبی استفاده میکنن یا چیلر تراکمی

الهه
الهه
2 سال قبل

سلام خواستم ازتون تشکر کنم بابت محتویات خوبی که راجب چیلر نوشتید خدا قوت

کامران علیجانی
کامران علیجانی
2 سال قبل

کمتر سایتی رو تو حوزه سیستم های تهویه مطبوع دیدم که انقدر کامل و جذاب توضیح داده باشه ممنونم ازتون

علیرضا
علیرضا
2 سال قبل

سلام قیمت چیلر های صنعتی چقدر هستش ؟ قیمت در سایت پیدا نکردم ممنون میشم خبر بدید

مجید
مجید
2 سال قبل

سلام وقت بخیر لیست جدول قیمت چیلر رو می خواستم امکانش هست برام ایمیل کنید ؟

آرمین
آرمین
2 سال قبل

سلام یه سوال داشتم ما قصد خرید چیلر داریم میخواستم بدونم کم ترین متراژی که برای خرید چیلر نیاز داریم چقدر میتونه باشه ؟

دانیال
دانیال
2 سال قبل

کاشکی می شد حداقل یه لیست قیمت حداقلی برای خرید چیلرهاتون میزاشتید که ماهایی که پروژه های کوچیک داریم و یه تعداد محدودی قصد خرید داریم بتونیم قیمت حداقلی رو متوجه بشیم کاره سختیه زنگ زدن به همه شرکتا و از همشون قیمت گرفتن

خرمی
خرمی
2 سال قبل

سلام برای خرید چیلر مراجعه حضوری هم دارید یا فقط اینترنتی هستید ؟

رضا
رضا
2 سال قبل

چه ساعاتی برای خرید حضوری چیلر میتونیم بیایم؟

محمد علی
محمد علی
2 سال قبل

از کجای سایت می تونیم به لیست قیمت چیلر ها دسترسی داشته باشیم ؟

مسعود
مسعود
1 سال قبل

اطلاعات خیلی کامل و جامع بود
دسستتون درد نکنه

ترنج
ترنج
1 سال قبل

برای یک ملک تجاری به متراژ 400 متر من چند تا چیلر باید بگیرم محاسبه گری چیزی توی سایت دارید که بشه ازش استفاده کرد؟

تات
تات
1 سال قبل

سلام لیست قیمت چیلر می‌خواستم

علی
علی
1 سال قبل

سلام خدا قوت تا چیلر ضایعاتی دارم وزن هرکدام ۳۰۰کیلو هست خواستم ببینم کسی را دارید معرفی کنید