جستجو کردن
جستجو کردن
جستجو کردن

زنت چیست؟ مزایا و معایب زنت

زنت چیست و چه کاربردی دارد؟

زنت چیست؟

زنت (Zent) از جمله سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی به حساب می‌آید که در صنعت HVAC (تهویه مطبوع) مورد استفاده قرار می‌گیرد. مکانیزم سرمایش دستگاه زنت همانند کولرآبی و مکانیزم گرمایش آن مشابه هواساز است؛ بنابراین می‌توان این دستگاه را یک سیستم چهار فصل در نظر گرفت که در مدل‌های گوناگونی چون ایستاده، افقی و سقفی طراحی شده و از آن‌ها استفاده می‌شود. نکته جالبی که در رابطه با نام این سیستم وجود دارد، این است که نام آن از سه کلمه «زمستانه»، «نیمه» و «تابستانه» گرفته شده و نشان‌دهنده چهار فصل بودن آن است.

قسمت‌های تشکیل دهنده زنت چیست؟

تا به اینجا متوجه شدیم که دستگاه زنت چیست؟ حال شما باید با قسمت‌های تشکیل دهنده این دستگاه آشنا شوید تا شناخت کاملی از آن پیدا کنید. در ادامه بخش‌های این دستگاه را ذکر خواهیم کرد.

اجزای تشکیل دهنده زنت

  • یک دریچه برای ورود هوای تازه به دستگاه زنت از محیط بیرون ساختمان یا سوله
  • یک دریچه برای ورود هوای برگشتی به دستگاه زنت از محیط ساختمان یا سوله
  • یک دریچه برای خروج هوای گرم و سرد در محیط مورد نظر
  • بخش مربوط به فیلترهای متناسب با نیاز در دستگاه
  • موتور الکتریکی و فن
  • مبدل‌های حرارتی یا کویل های آب گرم
  • پمپ آب و پدهای سلولزی که همانند کولرآبی، سرمایش را در تابستان انجام می‌دهند.
  • امکان نصب آپشن سیستم رطوبت زن برای استفاده در زمستان

دقت داشته باشید که امکان نصب فیلتر بر روی این دستگاه، یک ویژگی بسیار کاربردی به حساب می‌آید؛ چرا که این فیلترها هوا را از هر نوع آلودگی و ذرات معلق پاک می‌کنند. از همین جهت هوایی که در اختیار شما قرار می‌گیرد، کیفیت بالایی دارد، به‌طوری‌که در معرض آن بودن مشکلی را برای شما پیش نمی‌آورد.

زنت و ایرواشر

چگونگی کارکرد دستگاه زنت در حالت سرمایشی

همان‌طور که گفته شد، زنت یک سیستم سرمایشی و گرمایشی است؛ بنابراین باید با اساس کار این دستگاه در حالت‌های سرمایشی و گرمایشی آشنا شوید. در راستای حالت سرمایشی باید متذکر شد که آب توسط پمپ به کار رفته در دستگاه بر روی پدهای سلولزی که همانند پوشال‌ها به حساب می‌آیند، ریخته می‌شود و سپس هوا از میان منافذی که میان پدها و پوشال‌ها وجود دارد، می‌گذرد و طبق پدیده تبخیر قطرات آب، حرارت خود را به آب می‌دهد و سبب خنک شدن محیط می‌شود. دقت داشته باشید که به‌طورمعمول سیستم زنت می‌تواند دمای یک محیط که نزدیک به 38 درجه سانتی گراد است را تا دمای 26 درجه سانتی‌گراد سرد کند که این آمار نشان می‌دهد این دستگاه می‌تواند انتخاب مناسبی برای سرد کردن یک محیط باشد.

چگونگی کارکرد دستگاه زنت در حالت گرمایشی

در رابطه با چگونگی کارکرد این دستگاه در حالت گرمایشی باید متذکر شد که آب گرم با پمپ‌هایی که در موتورخانه وجود دارند به درون کویل های تعبیه شده در دستگاه ارسال می‌شود. در ادامه فن دستگاه شروع به کار می‌کند و هوا را از روی کویل هایی که آب گرم به آن‌ها وارد شده است، عبور می‌دهد و حرارت خود کویل را نیز می‌گیرد و از طریق دریچه و کانال‌های در نظر گرفته شده، وارد به سوله‌ها و ساختمان‌ها می‌شود. همچنین باید گفت امکان در نظر گرفتن آپشن رطوبت زن نیز در این دستگاه وجود دارد؛ به‌طوری‌که آب بر روی پدهای سلولزی دستگاه پمپاژ می‌شود و این موضوع باعث اضافه شدن رطوبت به هوا است.

کاربرد دستگاه زنت

در سوله های صنعتی که رطوبت مزاحمتی برای فرایند تولید ایجاد نخواهد کرد و منابع تأمین آب به قدر کافی وجود دارد، به شرط مرطوب نبودن اقلیم محل پروژه، زنت، همچون ایرواشر، به علت قیمت پایین، می تواند گزینه مناسبی برای نیاز تهویه مطبوع آن فضا باشد. ضمن آنکه از زنت به دلیل ابعاد کوچکتری که در مقایسه با ایرواشر دارد، می توان در مصارف خانگی (زنت آپارتمانی) نیز استفاده نمود.

دستگاه زنت را در چه محل‌هایی می‌توان نصب کرد؟

موضوع دیگری که در رابطه با دستگاه زنت وجود دارد، محل مناسب برای نصب آن است. همان‌طور که گفته شد این دستگاه در سه حالت مختلف ایستاده، افقی و سقفی طراحی شده و همین موضوع به شما اجازه می‌دهد که بتوانید از آن در بسیاری از محیط‌ها استفاده کنید. از جمله محیط‌هایی که برای نصب این دستگاه مناسب هستند، می‌توان به بالکن‌ها، پشت‌بام‌ها و یا حتی گوشه‌ای از حیات اشاره کرد. این موضوع به فضای هر یک از محیط‌ ها بستگی دارد که شما باید بر اساس توجه به این موضوع، مناسب‌ترین انتخاب را انجام دهید.

مزایای در نظر گرفته شده برای دستگاه زنت

اولین موضوعی که می‌توان آن را از جمله مزیت‌های زنت در نظر گرفت، قیمت مناسب آن در مقایسه با دیگر سیستم‌های تهویه مطبوع است. همچنین از آنجایی که شما می‌توانید در چهار فصل از آن استفاده کنید، یک انتخاب به‌صرفه به حساب می‌آید. در کنار این موارد به دلیل آنکه این دستگاه کمپرسوری در ساختار خود ندارد، مصرف برق کمی برایش در نظر گرفته شده که این موضوع می‌تواند خود سبب صرفه‌جویی در هزینه‌های شما شود. در ادامه دیگر مزیت‌های این دستگاه را برای شما نام خواهیم بود.

  1. نصب و راه‌اندازی این دستگاه بسیار ساده و کم هزینه است.
  2. عدم نیاز به سیستم رادیاتور یا لوله کشی در ساختمان
  3. امکان گرم و سرد کردن محیط در کوتاه‌ترین زمان ممکن
  4. گردش مناسب و ملایم هوا در محیطی که این دستگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معایب در نظر گرفته شده برای زنت

یکی از معایب دستگاه زنت که به نوعی محدودیت به حساب می‌آید، عدم امکان استفاده از این دستگاه در مناطق با آب و هوای مرطوب است؛ بنابراین شهرهای ساحلی شمال و جنوب کشور در تابستان نمی‌توانند از این دستگاه استفاده کنند، زیرا این کار باعث افزایش رطوبت محیط می‌شود. البته باید متذکر شد که این دستگاه برای محیط‌هایی که آب و هوای خشک و نیمه خشک دارند، بسیار مناسب به نظر می‌رسد و مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
این دستگاه بر خلاف دیگر سیستم‌های تهویه هوا که بر پایه سیکل تبرید هستند، مصرف آب دارند.
امکان تنظیم دماهای گوناگون برای محیط‌های متفاوت وجود ندارد و تمام محیط‌هایی که در آن‌ها از زنت استفاده می‌شود، به یک صورت گرم یا سرد خواهند شد.

آیا زنت و ایرواشر با یکدیگر تفاوت دارند؟

ایرواشر نیز همانند دستگاه زنت یک سیستم تهویه مطبوع به حساب می‌آید و شباهت بسیاری به یکدیگر دارند. در ایرواشر برای انجام کار سرمایش، آب از طریق نازل‌های فشار قوی پمپ می‌شود تا در ادامه هوا به روش تبخیری خنک شود؛ اما در زنت این‌چنین نیست و به جای نازل‌های فشار قوی، از پدهای سلولزی استفاده شده که می‌توانند تماس بین آب و هوا را افزایش دهند. دقت داشته باشید که همین موضوع سبب مصرف کم آب نیز می‌شود که یک امتیاز مثبت به حساب می‌آید.

جمع‌بندی

همان‌طور که مطالعه کردید، در این مقاله در رابطه با سوال دستگاه زنت چیست صحبت کردیم و اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم. اکنون شما می‌توانید متناسب با نیازی که دارید، به استفاده از این سیستم بپردازید و محیط را گرم یا سرد کنید.

ما در تحریریه آکادمی هورسان امیدواریم از این مقاله لذت کافی را برده باشید و اطلاعات لازم را به شما داده باشد. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر علاقه مندان به این حوزه به اشتراک بگذارید.

4.8/5 - (12 امتیاز)

اشتراک گذاری مقاله:

اشتراک در
اطلاع از
guest
10 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مردتنها
مردتنها
2 سال قبل

کامل و جامع

مهران کلهر
مهران کلهر
2 سال قبل

سلام زنت پیشرفته ای نیومده که بشه تو آب و هوای مرطوب ازش استفاده کرد؟ یا اینکه دستگاهی بتونه مثل زنت عمل کنه و تو اب و هوای شرجی بشه ازش استفاده کرد

امیر
امیر
2 سال قبل

خلاصه و مفید بود واقعا دسستتون درد نکنه محتوا های خوبی تو دنیای تهویه مطبوع دارید دمتونگرم

سهیل
سهیل
2 سال قبل

کاربردی بود دمتون گرم

رویا عزیزی
رویا عزیزی
2 سال قبل

در بخش مزایای زنت گفتید که (نصب و راه‌اندازی این دستگاه بسیار ساده و کم هزینه است.) اگر ما از شرکت های معتبر زنت رو تهیه کنیم هزینه نصب و راه اندازی با خود شرکت نیستش؟

رویایی
رویایی
1 سال قبل

مرسی که وقت میزارید و محتوای با کیفیت منتشر می‌کنید